Pàgines

divendres, 6 de novembre del 2009

Ordre europeu i dominació europea del món (1870-1914)

En aquests dos temes hem parlat de l'Estat liberal a finals del XIX, centrant-nos en alguns Estats liberals europeus malgrat la pervivència de l'Antic Règim en altres... Finalment vam veure com la competència entre aquests estats, la influència del nacionalisme, la recerca de nous mercats i de prestigi i reconeixement internacionals els durà a emprendre una colonització que formarà en alguns casos autèntics imperis.
Cal saber bé el pas del colonialisme a l'imperialisme i sobretot les causes d'aquest imperialisme. Bona part d'aquests imperis van deixar una empremta encara visible en alguns continents... (conèixer i dominar el mapa d'Àfrica sempre és d'utilitat)
I és que les conseqüències de l'imperialisme, encara que no entren a l'examen de dilluns, portaran molta cua...
I si hi ha algun dubte, com ja vaig dir dijous a classe i he repetit avui... sempre teniu aquest bloc a disposició...
Bon cap de setmana!

1 comentari:

Pani ha dit...

Una llàstima que ningú hagi escrit cap comentari, sospito que no sabeu com, doncs hi ha hagut persones que m'han comentat en missatge privat algunes qüestions que podien ser útils. Dissabte hi va haver 8 visites i avui 9 (divendres només 5). Bé, què hi farem? Pitjor ho tenien algunes potències del s. XIX i bé que van evolucionar políticament... I Déu n'hi do les colònies que van tenir, sobretot els súbdits de la rebesàvia de l'actual Isabel II d'Anglaterra: allò sí que era un imperi, oi? Ni Gladstone ho podia haver imaginat mai, en canvi Rhodes és una altra història ja que anava menys perdut que Livingstone, "of course".
Bé, sort demà a la prova a tothom.