Pàgines

dijous, 26 de novembre del 2009

La Primera Guerra Mundial (prova dilluns)

La Gran Guerra va ser una novetat a molts nivells, però sens dubte que la gran novetat i la paradoxa alhora fou que la guerra ja no tenia fronteres entre continents. I és una paradoxa perquè són les fronteres dels vells estats amb els seus vells conflictes, juntament amb les noves fronteres creades en altres continents: les colònies. Cap frontera va frenar, evitar o justificar un sol mort. I en va haver uns quants...
Si hi ha cap dubte... (fins diumenge a les 17 h.).

2 comentaris:

A. Abad ha dit...

No és del meu curs però m'agradaria comentar alguna cosa sobre el primer conflicte a nivell mundial de la història.
Jo crec que una de les causes es la forta tensió entre la Triple Aliança promulguda per el millor canciller que ha tingut Alemanya, Otto von Bismarck, que agrupava Alemanya, l'Imperi Austro-hongarès de Francesc Josep i l'Imperi Otomà; i la Triple Entesa, formada pels aliats de tota la vida: Regne Unit, França, EUA i demés estats. Espanya no participà perque Alfonso XIII ja tenia problemes a Espanya no volia més.
Aquesta guerra era bàsicament de trinxeres i de fronts, no va ser com la IIGM, era una guerra cos vs cos, no afectava als civils; arribem al 1917 i a Russia hi ha el problema que tenia el tsar Nicolau II Romanov, un home que es deia Vladimir Illitx Uliàniov (Lenin) va fer una revolució bolxevic que triomfà i provocà la mort del tsar i la signatura de Brest Litovsk amb el II Reich.
Arribem al 1918, el kàiser Guillem II abdicà i es proclama la República de Weimar, sorgeixen EUA i Japó com a potències i neixen uns nous estats: el paisos bàltics.
La guerra costa la vida a 10.000.000 d'homes i el senyors Clemenceau, Lloyd George i Wilson fan pagar a Alemanya les reparacions de guerra, uns 300.000.000.000 de francs, cosa que fa que un jove pintor austríac frustrat, participant del conflicte, es fiqui al NSDAP (Partid Nacional Socialista d'Alemanya, fa guanyarb les eleccions al NSDAP i proclami el ultim Reich, el III Reich, aquest home era Adolf Hitler, que amb el fascio italià de Benito Mussolini i l'emperador japonés Hirohito, es formi el EIX BERLÍN-ROMA-TOQUIO, i comenci la IIGM.

Pani ha dit...

Bona memòria Asier del que vam fer l'any passat. I sobretot no m'estranya que encara recordis el període de la Revolució de 1917, doncs va ser memorable la teva actuació i la de la resta de companys i companyes... (els d'aquest any encara no saben el que els espera... o potser ara sí, és clar...hahaha!).
Dilluns en tenen la prova, i el que has escrit és una bona visió, sobretot de les conseqüències a partir de Versalles i la República de Weimar...