Pàgines

dilluns, 9 de novembre del 2009

Restauració: política, economia i societat. El catalanisme (consultes per a la prova del 2n parcial - 1a avaluació)


Aquí hi podeu posar els dubtes que encara hi hagi sobre el tema. Des dels exercicis encomanats fins a la teoria explicada, passant per algun dels textos del dossier que s'han penjat a la plana web.
Si teniu algun dubte i no el podeu exposar a classe per manca de temps, aquest és l'espai (i no espereu a diumenge, que jo també tinc família...).
Aquest blog substitueix els correus que a vegades envieu sobre els temes que fem, i així preguntes i respostes poden ser compartides.
Recordeu que diu el savi que "si preguntes una cosa que no saps, potser semblaràs una persona ignorant durant uns instants, però si no ho preguntes... segur que ho seràs durant tota la vida!".

Una abraçada i a disposar, que per això estem...

Pani (signeu les aportacions, gràcies -tan fàcil com clica a correu o a nom i escriure'l).

9 comentaris:

A. Abad ha dit...

Hola Pani:

M'agradaria preguntar-te sobre el ludisme (significat) i si El catalanisme entra per la PAU

Pani ha dit...

Benvolgut Asier, pel que fa al ludisme et poso la definició de l'Enciclòpedia que fa referència tant al origen com al significat i la relació amb l'època que estudiem:

ludisme

Moviment sorgit entre els obrers anglesos al principi del s XIX que destruïa les màquines de la indústria. El ludisme rep el nom de Ned Lud (o Ludd), obrer que el 1779 destruí un teler mecànic. El ludisme és considerat com una reacció visceral, bé que pogués estar més o menys organitzat, a les conseqüències del maquinisme industrial: els obrers identificaven com a causa dels seus mals (atur, degradació del treball, baixos salaris, etc) els instruments, en lloc d'atribuir-los a l'organització i el sistema de la producció industrial. Tanmateix, el ludisme constitueix l'inici del moviment obrer. Als Països Catalans hi hagué accions ludites a Camprodon, Alcoi i Barcelona, on foren especialment greus l'incendi de la fàbrica Bonaplata (1835) i la destrucció de les selfactines (1855).

En resum, Asier i qui ho llegeixi, cal destacar que va ser un moviment espontani malgrat la seva extensió. Una reacció obrera espontània contra les màquines, a qui consideraven les seves rivals i el fruit dels seus mals com heu pogut llegir...

Pel que fa al catalanisme, doncs sí, i tant que entra. Si mires o mireu a http://www.gencat.cat/diue/ambits/ur/universitats/acces/vies/pau/examens/index.html i trobareu diverses proves d'altres anys on és prou clar que gairebé un 50% de les preguntes fan referència a Catalunya, doncs la matèria que fem és Història Contemporània de Catalunya i d'Espanya. És per això que, com heu vist algunes persones a classe avui, intentem relacionar allò que estudiem a Catalunya amb l'evolució a Espanya i a l'inrevés.

Bé, espero haver aclarit alguna cosa i content de fer-ho si ha estat així (cas contrari ja m'ho faràs o fareu saber).

Gràcies per participar, Asier, i tinc la seguretat que no seràs l'únic, ja que confio força en els teus companys i companyes que potser tindran algun dubte també abans de diumenge...

A. Abad ha dit...

En Maragall avui ha fet un comentari sobre la regeneració de la política , et passo el link on surt

http://periodico.mynewsonline.com/pdf/index.php?screen=preview&ref=PER20091110G016

Pani ha dit...

No he pogut entrar però he vist les declaracions a la web de TV3. Ha fet una crida al restabliment de la normalitat democràtica, que passa sens dubte pel regeneracionisme. Aquesta passa, amb llenguatge planer, significaria d'una banda que els partits rentessin la roba bruta i la possessin a l'estenedor i, en segon lloc, que canviessin les regles del joc donant més veu als votants (llistes obertes, finançament transparent, renúncia al 3% i altres "percentatges"... i, en darrer lloc, respecta no ja la legalitat, sinó la legitimitat -ser honestos i coherents en el seu servei públic renunciant a d'altres interessos...-.
Bé, aturo el meeting...

Pani ha dit...

De la part del catalanisme entra només el s. XIX a la prova de dilluns, de manera que l'evolució del catalanisme en el s. XX (de la Lliga a ERC, de dretes a esquerres) no entra per a la prova.

Marc ha dit...

Hola Jordi!

Sóc el Marc (Bisbal) de Segon B. Ara mateix no tinc gaire temps per a comentar l'article, tot just l'he llegit, i tinc un examen de Bio que m'espera a finals de setmana hahaha.

Escric doncs, perquè m'ha sorgit un dubte. El dossier de la restauració penjat (Dossier textos 1874-1902) el dia 9, què és exactament? Semblen models de preguntes d'examen, idea principal, context i això... podria ser? O n'hem de fer algun tipus d'activitat?

Gràcies Pani, una abraçada, ja comentaré alguna cosa més a partir de divendres (si se m'ocorre que dir haha).

Marc ha dit...

Per cert! L'examen és global? Entra tot el que hem donat durant el primer trimestre o només a partir dels apunts donats posteriors al primer examen?

Merci

Pani ha dit...

Hola Marc!
El dossier de textos és per a que tingueu alguns exemples de textos que podrien sortir a la prova. Per exemple pot servir per repassar si sabem dir el tipus de font que és cadascun d'ells...
No cal fer cap exercici. Jo els deixo i qui vulgui que els aprofiti tal com he dit (sé que algú hi haurà, i més d'un o una a cada classe, segur).
Pel que fa a la prova entra també el de la primera prova, doncs és acumulatiu. Així que com millor es vagi estudiant al llarg del curs i no es deixi per al darrer moment, molt millor. Vull dir que qui es va estudiar bé la Restauració borbònica per exemple sempre li serà més senzill repassar-la.
Recordo que el que és abans de 1874 no cal repassar-ho (amb alguna exepció òbvia com per exemple en el tema d'economia saber quan i qui van fer les desamortitzacions...).
Bé, una abraçada Marc i fins demà a les 8h. I a les 9 h. a gaudir d'una bona pel·lícula!
Carpe diem!

A. Abad ha dit...

Acabo de crear un blog sobre l'Espanya actual, he començat parlant sobre l'Alakrana

http://espanadezp.blogspot.com/