Pàgines

divendres, 25 d’abril del 2008

Uns quants videos: de les escombraries de la història al naixement de la telescombraries...



He rebut avui mateix un mail d'un diligent company vostre amb diversos enllaços a videos que mostren diferents temes que hem comentat a classe durant aquest tema i l'anterior. De fet, tot entra per a la prova de dimecres vinent. És la forma d'agrair el seu interès: compartir-lo tal com em suggereix i accepto amb tots i totes vosaltres...
Només tinc un dubte poc científic, quin video fereix més la sensibilitat -deixant de banda el del rei, que al final sort que va sortir...-. Els comentaris són fets pel company i han estat respectats tal qual.
Al final suggereix alguna qüestió també del tema que ja passaré a contestar en acabar.

"emotiu"comiat falangista de Primo de Rivera quan es afusellat.

testimoni d'un presoner republicà a un camp nazi, realment et posa la pell de gallina.

assassinat dels advocats d'Atocha.

cop d'estat 23-F desde la pespectiva d'un dels càmares.

declaració del rei 23-F.

imatges de la transició amb una cançó sobre aquesta.

las mamachicho, me quedat sense paraules, xD costa de creure que es pases de tanta repressió a això -aquí afegeixo jo que potser és al revés, tanta repressió explica la inmaduresa compartida d'aquells dies...-.

Aprofito el mail per fer-te una pregunta, he sentit alguna cosa de "el rodillo socialista" o "el pelotazo" té alguna relació amb el que has explicat avui de la corrupció al final del govern de F. González?
Efectivament, David, l'expressió "el rodillo socialista" feia referència a la majoria absoluta que va gaudir el govern socialista i que li va permetre aprovar en el congrés les lleis sense necessitat de consensuar-les o pactar-les amb els altres grups de la cambra. Aquesta situació no és exclussiva de cap partit, tot i que en aquells anys de "felipisme" se'n va parlar molt, sobretot per part de l'oposició. Anys després sobretot en el segon mandat d'Aznar del 2000 a 2004 seria el "rodillo del PP" el que passaria a l'acció... I és que les majories absolutes donen estabilitat i faciliten el govern, però tenen aquestes coses que tampoc són massa bones -i perdoneu el judici de valor...-.
Pel que fa al "pelotazo", fa referència més aviat a la denominada "cultura del pelotazo", en què diferents membres de les finances del país (Mario Conde, Javier de la Rosa...) van enriquir-se ràpidament a partir de l'especulació financera i algun que altra negoci que finalment els va dur a la presó. Era l'època dels yuppies, si bé aquí a Espanya potser els anava més, malgrat els milions que movien, una qualificació d'origen més d'embotit, com per exemple Cantimpalo -i això ja no és un judici de valor, doncs els van condemnar...-.
Si algú s'anima a comentar algun dels videos endavant, i si no, doncs... cap problema.
Gràcies i bon cap de setmana -i ja sé que molts i moltes el passareu estudiant, així que ànims que ja falta poc i ja es veu el final del túnel, tot aviat serà... història, però de la vostra!-.
Som-hi!!!

2 comentaris:

Pani ha dit...

Dedueixo que el silenci ve donat per l'atrafagament d'aquests dies. Bé, sobre la prova, simplement si has arribat a llegir aquest comentari, jo em centraria en la transició i els anys de la democràcia, incloent Catalunya. El tema de Franco? Ja el repassarem per a la sele, però per a aquesta prova, tot i que entra, jo el deixaria de banda...

Caro ha dit...

Hola, Pani!
M'he estat mirant el document que has penjat sobre les preguntes més freqüents de la sele, i tenia dos dubtes:

1- Hi ha una pregunta que diu:
"Exposeu les característiques de les dues formes d’organització de la indústria tèxtil que hi havia a la Catalunya del segle XIX."

Aquesta no sé en quina part dels apunts l'hauríem de tenir, perquè no la trobo...

2- Després, hi ha algunes preguntes que en el llibre i els apunts només explica quatre coses. Si sortissin com a tema a desenvolupar, que hauríem de posar per extendre-les? Per exemple:

"Exposeu breument els principals fets polítics i socioeconòmics que es van produir a Catalunya des del cop d’estat militar del 18 de juliol de 1936 fins al maig de 1937"
"Expliqueu els fets de maig de 1937 i les seves conseqüències"

Si pots respondre bé, i si no demà a classe ja t'ho comentaré. Merci!



Carol