Pàgines

divendres, 25 d’abril del 2008

Uns quants videos: de les escombraries de la història al naixement de la telescombraries...



He rebut avui mateix un mail d'un diligent company vostre amb diversos enllaços a videos que mostren diferents temes que hem comentat a classe durant aquest tema i l'anterior. De fet, tot entra per a la prova de dimecres vinent. És la forma d'agrair el seu interès: compartir-lo tal com em suggereix i accepto amb tots i totes vosaltres...
Només tinc un dubte poc científic, quin video fereix més la sensibilitat -deixant de banda el del rei, que al final sort que va sortir...-. Els comentaris són fets pel company i han estat respectats tal qual.
Al final suggereix alguna qüestió també del tema que ja passaré a contestar en acabar.

"emotiu"comiat falangista de Primo de Rivera quan es afusellat.

testimoni d'un presoner republicà a un camp nazi, realment et posa la pell de gallina.

assassinat dels advocats d'Atocha.

cop d'estat 23-F desde la pespectiva d'un dels càmares.

declaració del rei 23-F.

imatges de la transició amb una cançó sobre aquesta.

las mamachicho, me quedat sense paraules, xD costa de creure que es pases de tanta repressió a això -aquí afegeixo jo que potser és al revés, tanta repressió explica la inmaduresa compartida d'aquells dies...-.

Aprofito el mail per fer-te una pregunta, he sentit alguna cosa de "el rodillo socialista" o "el pelotazo" té alguna relació amb el que has explicat avui de la corrupció al final del govern de F. González?
Efectivament, David, l'expressió "el rodillo socialista" feia referència a la majoria absoluta que va gaudir el govern socialista i que li va permetre aprovar en el congrés les lleis sense necessitat de consensuar-les o pactar-les amb els altres grups de la cambra. Aquesta situació no és exclussiva de cap partit, tot i que en aquells anys de "felipisme" se'n va parlar molt, sobretot per part de l'oposició. Anys després sobretot en el segon mandat d'Aznar del 2000 a 2004 seria el "rodillo del PP" el que passaria a l'acció... I és que les majories absolutes donen estabilitat i faciliten el govern, però tenen aquestes coses que tampoc són massa bones -i perdoneu el judici de valor...-.
Pel que fa al "pelotazo", fa referència més aviat a la denominada "cultura del pelotazo", en què diferents membres de les finances del país (Mario Conde, Javier de la Rosa...) van enriquir-se ràpidament a partir de l'especulació financera i algun que altra negoci que finalment els va dur a la presó. Era l'època dels yuppies, si bé aquí a Espanya potser els anava més, malgrat els milions que movien, una qualificació d'origen més d'embotit, com per exemple Cantimpalo -i això ja no és un judici de valor, doncs els van condemnar...-.
Si algú s'anima a comentar algun dels videos endavant, i si no, doncs... cap problema.
Gràcies i bon cap de setmana -i ja sé que molts i moltes el passareu estudiant, així que ànims que ja falta poc i ja es veu el final del túnel, tot aviat serà... història, però de la vostra!-.
Som-hi!!!

dijous, 24 d’abril del 2008

Selectivitat: la primera pregunta...



Bé, vagi per endavant una mica d'humor per desdramatitzar la història i passsem a la Història.

En principi els qui us presenteu a la sele hauríeu de mirar-vos alguns enllaços que tot i que ja estan a la plana web, caldria comentar més a bastament aquí.

D'una banda hi ha algun enllaç per distingir les fonts històriques que també, com veureu al quadre índex, té altres continguts interessants.

D'altra banda també cal pensar en la primera preguta de qualsevol de les dues opcions. D'una banda, tenint el que ens indica el Departament d'Ensenyament:

A la pregunta 1 a) es demana que l’alumnat:
Descrigui de quin tipus de font es tracta (si d’un text, una gràfica, un mapa, etc.). Si es tracta d’un text, caldrà que sàpiga distingir el seu origen d’entre les fonts primàries o històriques (les contemporànies dels fets) i les secundàries (documents elaborats posteriorment als fets).
Quant al seu contingut, els textos es classificaran en tant que textos polítics (constitucions, discursos, lleis, decrets, etc.), econòmics, socials, culturals, historiogràfics, etc.
Després de classificar el text, l’alumnat haurà d’explicar breument de què tracta. Cal tenir en compte que no se li pregunta el resum del contingut del text, sinó que expliqui en una o unes poques frases la idea fonamental. Si la font es refereix a un mapa, gràfic, sèrie estadística, etc., l’alumnat haurà de dir de quina font es tracta (una sèrie estadística referida a…) i descriure breument de què tracta. Cal tenir en compte que se li pregunta que expliqui en una o unes poques frases la idea fonamental.

Bé, començarem per aquí. Compartiu dubtes i compartirem respostes...