Vagi per endavant que la foto que acompanya aquest text correspon a fa dos anys, a la cimera iberoamericana celebrada a Salamanca el 2005 i a on la cordialitat entre la Corona y Hugo Chávez no feia sospitar la frase pronunciada avui per Joan Carles I dirigida al president veneçolà mentre aquest últim no deixava proseguir en el seu discurs al president del govern español José Luis Zapatero (qui, per embolicar més la troca, estava demanant respecte pel seu predecessor, José María Aznar, més enllà de les seves evidents discrepàncies ideològiques).
(Des)Aconsello veure el video o llegir la notícia, és il·lustratiu de com els realities show estan arribant a les altes esferes... Imagino que alguna associació de pseudoperiodistes del cor, o de frikies de darrera generació, o d'ex-participants de Gran Hermano, o l'associació de participants de les tardes con Patricia, denunciarà la Casa Reial i Cia. per intrusisme professional.
No obstant, ara és un bon moment per refermar que les coses mai han estat millor que ara. Mai. Si considerem que a finals del XIX hi havia un sistema de torn de partits que perpertuava una oligarquia corrupta i caciquil mentre reprimia obrers, camperols i demòcrates (més del 80% de la població en aquell moment...), allò sí que era per deprimir-se, per pensar que realment ells sí que vivien en un moment veritablement caòtic, del qual mai podrien sortir...
És clar que, ben pensat, un segle abans, a finals del XVIII i inicis del mateix XIX, recordem que hi havia un Antic Règim on el 98% de la població vivia oprimit per uns privilegiats que, nobles o clergues, vivien ignorant-los. Allò sí que devia ser desesperant...
Bé, ja posats, si retrocedissim encara més, en la formació dels Estats Moderns...
En fi, tornem al s. XXI i siguem tan crítics com responsables i respectuosos amb els qui ens han precedit. Sortir de l'Edat Mitjana per caure en l'Antic Règim, acabar amb ell per introduir un nou concepte de drets i llibertats, democratitzar a una part del món les estructures socials i polítiques (em costa creure que les econòmiques) no va ser senzil per als nostres avantpassats, els homes i dones que ens han precedit. Els hi devem respecte, il·lusió i un compromís d'intentar no només canviar, sinó millorar el que fa més de 5000 anys i que anomenem, simplement, Història.
Per això cal fer callar els dictadors, reiet meu, però a tots, els que tenen o no petroli, els que tenen o no riqueses, els aliats i els aliens, els capitalistes i els comunistes, els educats i els malparlats. Potser es tracta d'anar acabant el reality show al que ens tenen acostumats, on ens atorguen el paper de figurants...
En fi, que si la corruptela del sistema canovista també va caure i va ser substituïda per un sistema més representatiu... ja valdria la pena que els nostres polítics, amb el cap de l'Estat al capdavant, fessin una aposta honesta (sic) pels seus representats que, al cap i a la fi, també som Història encara que no sortim a cap llibre.
NOTA: el contingut d'aquest comentari és absolutament subjectiu, no compté cap veritat absoluta i només pretén ser una reflexió més de la qual discrepar pot ser també una opció igualment tan subjectiva com lliure.